Bericht

Studiereis Histechnica, Emsland en Oost-Groningen

Convocatie tweedaagse studiereis 2015:

Emsland en Oost-Groningen

 

Vrijdag 5 en zaterdag  6 juni 2015

Zoals velen van u bekend zal zijn organiseren de vereniging Histechnica en de KIVI Afdeling Geschiedenis der Techniek – naast boeiende voordrachten – jaarlijks voor hun leden ook een meerdaagse studiereis/excursie: afwisselend om het jaar een binnenlandse (meestal 2-daagse) en een buitenlandse (5-7 daagse) reis.  Deze excursies kenmerken zich steeds door zowel de bijzondere monumenten van industriële archeologie als de goede sfeer.

Voor 2015 is gekozen voor het Emsland en Oost-Groningen. Behalve dat wij deze regio nog nooit met een bezoek hebben vereerd, zijn in dit grensgebied veel  interessante lokaties aanwezig. Op het programma staan:

 • Koffie in Grand Hotel Wientjes te Zwolle voorafgaand aan vertrek om 10:00 uur per  touringcar.
 • Het “Moormuseum” in Grob Hesepe. Dit is het meest uitgebreide museum op het gebied van de veenontginning, o.a. is hier een gigantische stoomploeg te zien
 • In Duitsland wordt op c.a. 60 km hier vandaan nog steeds turf gewonnen in het   Westermoor. Per smalspoor –de Seelter Foonkieker – wordt deze grote veenontginning verkend.
 • Onderweg wordt een korte stop gemaakt bij het testtraject van de  magneetzweefbaan  Transrapid, inmiddels industrieel erfgoed.
 • De Meyerwerft is de trots van het Emsland. De werf bouwt de grootste cruiseschepen ter wereld, ver landinwaarts aan de “kleine” rivier Ems.  VIP-tour langs expositie en in de  bedrijfshal.
 • Bronsmotorenmuseum. Oude motorenfabriek in Appingedam. Een oude “Brons” van de TU Delft heeft men in bruikleen.
 • Museum Stoomgemaal Winschoten. Zo mogelijk als alternatief bezoek aan een gascompressietransmissiestation.

De prijs voor deze studiereis bedraagt 245 Euro p.p. op basis van twee personen per kamer. Voor kamergebruik door 1 persoon geldt een toeslag van 30 Euro.

In deze prijs is begrepen:

 • Vervoer vanaf Zwolle v.v. gedurende twee dagen per luxe touringcar  met toilet .
 • Twee lunches
 • Overnachting in het Park Inn te Papenburg op de oude werfterreinen.
 • Diner in “Die alte Werft” op een unieke en sfeervolle locatie in een oude werfhal.

Deelname is mogelijk voor een beperkt aantal leden.  Uitsluitend de volgorde van bijschrijving van 25 euro per persoon als aanbetaling bepaalt de volgorde van registratie voor deelname, en wel op bankrekeningnummer is NL56 INGB 0004 7659 80 van Vereniging Histechnica met vermelding van “Aanbetaling Emsland 2015” (geen restitutie). De inschrijving sluit op 10 februari 2015.  De datum van de betaling van het resterende bedrag wordt u bij bevestiging van deelname meegedeeld.

Het volledige programma en het inschrijfformulier treft u hierbij als bijlage aan  (Convocatie Emsland 2015 B)                                             

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn