Bericht

expositie waterwerken en fabrieken in wasserij De Ijsselstroom

 

waterwerken

Zaterdag 21 maart 2015 opent Arno Boon, directeur van BOEI  - een organisatie die zich inzet voor behoud van industrieel erfgoed - de eerste expositie in de voormalige wasserij de IJsselstroom bij Zutphen.

De expositie bestaat uit geschilderde waterwerken van Gerrit van Meurs en industriële objecten in keramiek van Janneke Makkink. De waterwerken en fabrieken vormen een prachtige combinatievoor een expositie in een industrieel pand als de IJsselstroom, gelegen in de uiterwaarden aan het water.

Nu de voormalige wasserij zijn oude glorie weer terug heeft en de bouwvakkers het terrein hebben verlaten, is het moment aangebroken voor andere zaken. Marian van Leeuwen en Silvester van Veldhoven besloten om de IJsselkamer en de wasserij, waar voorheen de wasketels stonden, tijdelijk in te richten als expositie. Als liefhebbers van industrieel erfgoed en de Hollandse rivieren kozen ze voor de Waterwerken van Gerrit van Meurs en Fabrieken van Janneke Makkink.

Gerrit van Meurs schildert water en zegt over zijn werk: "Water is alom aanwezig in mijn beeldend werk. Het gaat me niet eens zozeer om de rivier. De oevers mijd ik. Het gaat me louter om water." In zijn werk komen de schittering, beweging, ritme, kleuren en reflectie van water tot leven. Van Meurs was onder andere eerder te zien in het Gemeentelijk Museum van Den Haag en in de film Denkend aan Holland van Jan Wouter van Reijen.

Janneke Makkink is geïnspireerd door industriële architectuur en het thema perspectief. De naar alle kanten uitstulpende ruimten van utilitaire gebouwen zoals fabrieken, brengt Janneke Makkink terug tot essentiële vormen. Productiehallen trekken als een platte harmonica aan ons voorbij. Minimale accenten, een boogrand, een raam, een schoorsteen, verlevendigen het resultaat. Makkink heeft haar eigen expositieruimte Huis van Klei in Haarlem en doet daarnaast mee aan de jaarlijkse Kunstlijn Haarlem, de oudste en grootste atelierroute van Nederland.

Natuurlijk is het ook aan te bevelen om op een ander tijdstip deze mooie locatie te bezoeken en (waarschijnlijk beter) de kunstwerken te bekijken.

De expositie is te zien van 22 maart t/m 6 april, steeds op vrijdag t/m zondag van 10 tot 17 uur (ook op tweede paasdag).

Adres: Oude wasserij de IJsselstroom, Vliegendijk 16, 7205 CJ Zutphen

www.deijsselstroom.info

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn