Bericht

Tentoonstelling Boogbrug Vianen

Tentoonstelling ''Ik boog op mij'' , stadsmuseum IJsselsteijn

27 september – 23 november 2014

Over de Lek bij Vianen liggen twee nieuwe en één oude brug gebroederlijk naast elkaar. Rijkswaterstaat wil de oude brug slopen en daarmee één van de belangwekkendste bruggen uit de geschiedenis vernietigen. De oude boogbrug is onderdeel van een uniek infrastructureel wegennetwerk dat in de dertiger jaren speciaal voor de auto is aangelegd en waarvoor twaalf nieuwe bruggen over de grote rivieren werden gebouwd. De Viaanse brug vormt binnen de groep van de twaalf bruggen een historische spil.

In 1998 neemt kunstenaar en erfgoedbeschermer Wim van Sijl dan ook het initiatief om de boogbrug te behouden. Hij richt daarvoor Stichting Boogbrug Vianen op en start plaatselijke en landelijke acties om het kennisniveau over de bruggen te verhogen. Van diverse kanten krijgt de stichting ondersteuning maar het wordt een lastige strijd. De minister van Cultuur besluit in 2006 de boogbrug niet als rijksmonument aan te wijzen. De stichting tekent bezwaar, beroep en hoger beroep aan maar deze procedures worden ongegrond verklaard.

Met de tentoonstelling Ik Boog op MIJ wordt een appèl gedaan op de historische betekenis en de schoonheid van de boogbrug. Tevens wordt de vraag gesteld of slopen op grond van financiële redenen de vernietiging van ons erfgoed rechtvaardigt.

Ook geeft de tentoonstelling op eigentijdse en artistieke wijze uitdrukking aan het jarenlange beschermingsproces met verwijzingen naar de schoonheid van de boogbrug en de nationale en persoonlijke betekenissen van de twaalf bruggen.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn