Bericht

tentoonstelling spoorwegfoto's Kees van de Meene

keesvdmeene-1

 

Foto-tentoonstelling Limburgs Museum Venlo

Decennia lang trok Kees van de Meene (1935) door Nederland en delen van Duitsland en België om, gewapend met een camera en een speciale fotovergunning, een grote verzameling beelden aan te leggen van zo ongeveer alles wat met treinen en het spoor te maken heeft. Al reizende hield Van de Meene nauwkeurig bij wat hij deed en waar hij fotografeerde door aantekeningen te maken van de locatie, datum van de foto, treinstelnummer en de fotografisch-technische informatie: het soort film en de belichtingstijd, maar ook de kleinbeeldcamera’s waarmee hij fotografeerde. Alles werd systematisch bijgehouden in kleine schoolschriftjes, aanvankelijk zelfs met ingeplakte contactafdrukjes en hier en daar een schets van de situatie ter plekke. Deze combinatie van technische nauwgezetheid met de aanstekelijke geestdrift voor zijn onderwerp verlenen aan Van de Meene’s spoorfoto’s vanuit historisch perspectief een bijzondere betekenis.

Van de Meene valt binnen de wereld van de spoorfotografen op omdat zijn foto’s meer laten zien dan alleen treinen en treintechniek: hij richt zijn camera ook op de directe omgeving van de spoorlijnen: stations, perrons, emplacementen, gebouwen, spoorwegovergangen, bruggen en viaducten en de uitgestrekte – vaak industriële – landschappen waar de treinen doorheen rijden.


Fotografe Anouk Gielen (1974) stelde uit de fascinerende reizen van Kees van de Meene door de wereld van het spoor, een uniek boek samen, waarin zij vooral de fotografische kwaliteit van deze historische beelden aan ons wil laten zien. Het boek verschijnt tegelijk met de start van de gelijknamige tentoonstelling in het Limburgs Museum in Venlo. De expositie zal later nog te zien zijn in Het Spoorwegmuseum in Utrecht. De tentoonstelling in Venlo laat onder meer een fraaie selectie van foto’s zien, die Van de Meene maakte langs spoorlijnen in Noord- en Zuid-Limburg in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. De tentoonstelling is nog tot en met 26 juni in Venlo te bezichtigen.

Meer informatie over de foto’s van Kees van de Meene en het te verschijnen boek is te vinden op Fotoboek Kees van de Meene en 99Uitgevers/Publishers.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn