Bericht

Tentoonstelling ''Seehund'' Bunkermuseum IJmuiden

Tijdens de Tweede Wereldoorlog achtte de Duitse bezetter IJmuiden van doorslaggevend belang voor het winnen van de oorlog. Het gebied (dat ook Driehuis, Velsen-Zuid, Velsen-Noord, een deel van Beverwijk, het Hoogoventerrein en Wijk aan Zee omvatte) kreeg in januari 1944 de status van Festung, Festung IJmuiden. De Festung IJmuiden moest het in de strijd drie maanden kunnen volhouden zonder bevoorrading en moest tot de laatste man en de laatste kogel worden verdedigd. Daarom werden er in en rond de Festung IJmuiden tal van verdedigingswerken gebouwd.

Aan landzijde werd de Festung begrenst door het zogeheten Landfront, een keten van tankgrachten, tankmuren, kunstmatige aangelegde steile duinen en drakentanden (puntige betonblokken) met daartussen tal van bunkercomplexen. Langs de kust bestond de verdediging uit het Seefront, een keten van kust- en luchtdoelbatterijen, die tesamen met versperringen op het strand een invasiemacht moesten kunnen tegenhouden. Onderdeel van dat Seefront was de Marine Küsten Batterie Heerenduin, dat gebouwd is in het gebied dat we tegenwoordig kennen als IJmuiden aan Zee en dat thans doorsneden wordt door de Badweg.Bunker Museum IJmuiden (de zogenaamde Bunkerdriehoek)StrijdloopgraafAan de noordzijde van de Badweg heeft de Stichting WN2000 in de daar aanwezige manschappenbunkers van batterij Heerenduin het Bunker Museum IJmuiden gevestigd. In dit museum wordt de bezoekers getoond hoe zowel de Nederlandse bevolking als de Duitse bezetter de vijf zwarte jaren uit onze recente geschiedenis zijn doorgekomen. Sinds de opening in 2004 heeft de Stichting WN2000 zich mogen verheugen in een jaarlijks toenemend aantal bezoekers. Dat toenemend aantal bezoekers is niet in de laatste plaats te danken aan de inzet van onze vrijwillers die elk jaar weer kans zien het museum groter en aantrekkelijker te maken. Dankzij subsidie van ILG en IJmond Veelzijdig is in het najaar van 2009 het museum verder uitgebreid met loopgraven die de museumbunkers met elkaar verbinden. Daarmee is het Bunker Museum IJmuiden met ingang van het seizoen 2010 een openluchtmuseum geworden.

SlaapruimteHet museum bestaat momenteel uit vier expositiebunkers, waarvan er één tevens dienst doet als kassa/entreebunker. Deze bunker ligt pal aan de Badweg. Behalve deze vier expositiebunkers bevinden zich nog drie andere bunkers op het terrein van het Bunker Museum. Eén van deze bunkers is slechts bruikbaar als kruipattractie voor kinderen, omdat deze deels is gesloopt bij de aanleg van de Badweg in de jaren 50. De andere twee bunkers zullen in de toekomst ook dienst gaan doen als expositiebunker, maar daarvoor moet nog veel werk verzet worden. Deels zijn de bunkers verbonden met de hierboven genoemde loopgraven (zowel verbindingsloopgraven als strijdloopgraven) en deels met wandelpaden. Op het terrein bevinden zich voorts nog een origineel Duits verbindingsloopgraaf, een aantal strandversperringen en enkele andere overblijfselen uit de Tweede Wereldoorlog.Seehund, afbeelding afkomstig uit WikipediaIn het IJmuidense havengebied staat een kolossale bunker, de grootste Duitse bunker die in Nederland gebouwd is. Ten onrechte wordt deze bunker vaak de U-boot bunker genoemd. Dit is een onjuiste benaming, hoewel zelfs het Verzet deze bunker in de oorlog al zo noemde. Het betreft een Schnellbootbunker. Schnellboot is de Duitse benaming voor een motortorpedoboot, het betroffen dus geen duikboten maar oppervlakteschepen. Niettemin zijn er vanaf eind 1944 vanuit IJmuiden wel degelijk door de Duitsers duikboten ingezet, zij het dat het kleine 2-persoons mini-onderzeeboten betrof van het type Seehund en niet de grote U-boten die u kent uit films als Das Boot en U-571.

De Stichting WN2000 heeft de hand weten te leggen op het wrak van zo'n Seehund, dat in 2002 op het strand van Egmond is uitgegraven. Begin 2013 is de financiering rond gekomen of voor dit bijna 12 meter lange wrak een onderkomen te bouwen. Diverse fondsen en andere sponsoren hebben hiervoor een duit in het zakje gedaan. In de zomer van 2013 zijn vervolgens alle vergunningen toegekend, waarna vanaf oktober dit onderkomen is gebouwd en ingericht. Met ingang van het seizoen 2014 is de Seehund expositie met wrak, filmzaal en tal van andere zaken rond deze mini-duikboot een nieuw onderdeel geworden van het Bunker Museum IJmuiden.

 

© 2003-2014 - Stichting WN2000, Beheer en Behoud Verdedigingswerken IJmuiden - Alle rechten voorbehouden
Alle op deze website vermelde bedragen gelden voor 2014 en zijn inclusief
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn