Bericht

Tentoonstelling Apeldoorns Kanaal

 

TENTOONSTELLING ''WILLEM I, DE KANALENKONING''

22.04 t/m 24.08.2014

In het CODA, het Apeldoorns centrum voor kunst, bibliotheek en archief, is tot 24 augustus een tentoonsetlling te bezichtigen over de geschiedenis van het Apeldoorns Kanaal. Deze tentoonstelling toont schilderijen, afbeeldingen, historische documenten, kaarten en voorwerpen over de geschiedenis van het Apeldoorns Kanaal en over Willem I, de ‘Kanalenkoning’.

Gasfabriek en houthandel Dekker (ca. 1950)
Gasfabriek en houthandel Dekker (ca. 1950)


De tentoonstelling brengt het verleden, heden en de toekomst van het Apeldoorns Kanaal in kaart. Aan de hand van schilderijen, tekeningen, objecten, foto’s en een digitale presentatie wordt een beeld geschetst van de bedrijvigheid en recreatie naast en op het kanaal.

Bezoekers zien onder andere een portret van de ontwerper Hendrik Jan Lijsen, een replica van het schip ‘de Beurtvaart’ en zeven gedetailleerde en prachtig ingekleurde kaarten van Rijkswaterstaat van het ontwerp van dit kanaal.

 
Apeldoornse sluis - Welgelegen - Haven
Apeldoornse sluis - Welgelegen - Haven
 
 
Willem I
Willem I


Om het binnenland te ontsluiten voor de ontwikkeling van landbouw, handel en industrie werden onder het bewind van Willem I ongeveer 25 kanaalprojecten uitgevoerd. Hij bepaalde bij Koninklijk Besluit van 1 oktober 1824 dat de Grift vanaf Apeldoorn tot de IJssel bij Hattem bevaarbaar gemaakt moest worden.

Enkele dagen voor de officiële opening op 13 april 1829 maakte Koning Willem I een proefvaart en passeerde als eerste de vijf sluizen en zevenentwintig bruggen van de 32 kilometer waterweg die het Griftkanaal werd gedoopt.

 

Het zuidelijke deel naar Dieren werd tussen 1858-1875 aangelegd en het hele traject werd uiteindelijk het Apeldoornse Kanaal genoemd.

 

Avondrust aan het kanaal
Avondrust aan het kanaal
 

De tentoonstelling sluit aan op de viering van 200 jaar Koninkrijk, een initiatief van Stichting Koninklijk Apeldoorn en het Erfgoedplatform Apeldoorn.

 
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn