Bericht

Opening technologiecentrum ICER in Ulft

Herschaalde kopie van DRU openingn ICER 3Herschaalde kopie van Ulft DRU ICER 

 

Op 6 mei heeft koning Willem-Alexander met Koningin Maxima het ICER-technologiecentrum  officieel geopend op het fabriekscomplex ''DRU-park'' in Ulft.

In de oude afbramerij, een van de zeven rijksmonumenten op dit grote fabriekscomplex uit het begin van de vorige eeuw, is een ultramoderne presentatie ingericht, afgewisseld met een tentoonstelling van oude materialen die herinneren aan twee en halve eeuw ijzerindustrie op deze locatie.

ICER is een publieksattractie voor techniek en innovatie in de Achterhoekse ijzer- en maakindustrie. Het centrum is bedoeld om vooral jongeren te enthousiasmeren voor de techniek. ICER laat de bezoeker zien en ervaren hoe waardevol en mooi het technische ambacht ook vandaag de dag nog is door het hen zelf uit te laten proberen.

Verleden, heden en toekomst worden belicht aan de hand van twaalf kabinetten waarin verschillende stadia centraal staan die worden doorlopen om van een idee tot een product te komen. Het bezoek begint met een gezichtsscan, die tijdens de rondgang door het belevingscentrum ook steeds weer gebruikt kan worden om de spellen en interactieve gedeeltes in werking te stellen­.

 Op een spectaculaire, indringende en interactieve wijze krijgt de bezoeker vervolgens een kijkje in de ‘maak-keuken’. De bezoeker komt van idee en materiaal en de wijze van verwerking daarvan naar de betekenis van vorm en design in de hedendaagse maakindustrie. Bezoekers kunnen technieken van zowel vroeger als nu zelf uitproberen en krijgen gelijk inzicht in hypermoderne manieren van produceren, zoals 3D printen. Ook de eindfase blijft niet onbesproken. In ICER zijn tal van typische Achterhoekse producten te zien die een beeld geven van de ontwikkelingen in de tijd: een fiets van vroeger en van nu, de bekende geëmailleerde pan uit grootmoeders keuken naast de moderne vertaling daarvan.
 
In ICER zijn nog meer werkplaatsen ondergebracht waar gewerkt kan worden met allerlei machines en apparaten: kolomboren, etspersen, soldeerbouten, industriële naaimachines, keramiek-ovens en smidsvuren bieden voldoende mogelijkheid om allerlei materialen te ontdekken en te bewerken.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn