Bericht

Tentoonstelling oude veerkeersbrug Zaltbommel

brugdeel

een brugdeel als monument opgesteld voor het museum van Zuilen in Utrecht.

 

In 2007 werd de machtige Bommelsebrug, in plaats van beschermd, gesloopt.

De vakwerkligger met een lengte van één kilometer lag ingeklemd tussen de nieuwe Martinus Nijhoffbrug en de oude Hupkesbrug.

Een rit door de eindeloze stalen constructie was toentertijd misschien wel de meest spectaculaire oversteek van Europa.

Van de gesloopte brug is een hoekpunt gespaard gebleven en aan de Amsterdamsestraatweg te Utrecht geplaatst, dichtbij het

Museum van Zuilen, ter nagedachtenis aan Werkspoor, de fabriek waar de brug grotendeels werd gebouwd.

Op 12 december 2013 werd het brugelement onthuld.

Gemeente Utrecht verzocht Stichting Boogbrug Vianen bij de onthulling een tentoonstelling van hedendaagse kunst te organiseren.

Zeven kunstenaars hebben vervolgens reflecties gegeven op de klinknagels, het water, de herinneringen, de musealisering, de juristerij

en de toekomst.

In het Museum van Zuilen zijn deze reflecties geïntegreerd met de Werkspoor-collectie waardoor een bijzondere combinatie van oude relieken en nieuwe spiegelingen is ontstaan ... een bezoek zeker waard! 

open tot 1 juli mei 2014; zie ook www.museumvanzuilen.nl

Voor de tentoonstelling heeft Stichting Boogbrug Vianen een catalogus uitgegeven; ISBN 979-90-75447-07-1

Het onderwijs heeft hiervan 900 exemplaren ter beschikking gekregen en 500 exemplaren zijn als luxe editie over het land verspreid.

Enkele luxe exemplaren zijn nog te koop: prijs € 5 (verzendkosten € 3).  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De catalogus bevat 40 pagina’s met de geschiedenis van Zuilen en Werkspoor, een samenvatting van de ‘12 bruggen’ en reflecties van de kunstenaars Hugo Boxhoorn, Wim van Sijl, Ienke Kastelein, Ad van Rosmalen, Esther de Vries, Henk Wijnen en John Körmeling.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn