Bericht

Studiedag digitalisering archieven

Studiemiddag SBG, Donderdag 21 november, Universiteitsmuseum Utrecht, Grote Vergaderzaal

Krantenbanken, fotobanken, online raadpleegbare archivalia, of door wetenschappers samengestelde databases: de digitalisering en ontsluiting van archieven en bestanden reikt steeds verder en biedt nieuwe mogelijkheden voor historisch onderzoek. Steeds vaker maken historici gebruik van online platforms, databases en andere digitale middelen om, naast het verleden te onderzoeken, ook hun onderzoeksresultaten aan een groot publiek te presenteren. Bij 'Digitale Geschiedenis' (DG) worden echter ook kanttekeningen geplaatst. Hoe verandert DG het historisch ambacht? Roepen de nieuwe mogelijkheden ook echt nieuwe vragen op? En geven de resultaten van DG onderzoek werkelijk nieuwe inzichten in de geschiedenis? De studiemiddag van de Stichting Bedrijfsgeschiedenis gaat in op deze vragen, maar gaat ook terug naar de historische wortels van het concept en het gebruik van DG. Daarna blikken drie historici terug op afgerond DG onderzoek of geven een inleiding op juist aangevangen projecten. In deze presentaties komen bij uitstek de mogelijkheden die DG biedt, ter sprake. Na de column, waarin kritische kanttekeningen worden geplaatst bij het gebruik van DG, nemen alle sprekers plaats in een panel en wordt er gediscussieerd over de vraag wat DG voor geschiedenis in het algemeen, maar voor bedrijfsgeschiedenis in het bijzonder kan betekenen. We sluiten de middag af met een borrel.

 
Programma:
13:30-14:00 uur: Inloop met koffie en thee
14.00-14.05 uur: Opening Keetie Sluyterman (Universiteit Utrecht)
14.05-14.30 uur: Gerben Zaagsma (Universität Göttingen)
14.30-14.45 uur: Jaap Verheul (Universiteit Utrecht)
14.45-15.00 uur: Pim Huijnen (Universiteit van Amsterdam)
15:00-15:15 uur: Stef Scagliola (Erasmus Universiteit Rotterdam)
15:15-15:45 uur: Pauze met koffie en thee
15.45-16.00 uur: Column Hinke Piersma (NIOD)
16.00-16.45 uur: Paneldiscussie
16.45-17.30 uur: Borrel
 
Bereikbaarheid: Het adres van het Universiteitsmuseum Utrecht (Grote Vergaderzaal) is: Lange Nieuwstraat 106 3512 PN Utrecht 030-2538008 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. http://www.uu.nl/NL/universiteitsmuseum/bezoekersinformatie/Pages/route.aspx
Openbaar vervoer
Vanaf Utrecht Centraal met bus 2, halte Universiteitsmuseum. 
 
Wandelroute vanaf Centraal Station
Volg de route naar het Museumkwartier. Je komt op deze route door in Hoog Catharijne de uitgang in het Godebaldkwartier te nemen en linksaf richting de Domtoren te lopen. Na de Domtoren ga je rechtsaf de Lange Nieuwstraat in. Het Universiteitsmuseum bevindt zich na circa 750 meter aan de linkerkant van de straat. 
 
Aanmelden
Uw aanwezigheid zal zeer op prijs worden gesteld. U dient zich per e-mail op te geven bij Joep Schenk (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).
 
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn