Bericht

Webtentoonstelling suikerindustrie Bergen op Zoom

 

alt

  

Webtentoonstelling Bergse suikerindustrie

In het kader van het project SuikerGoed, een samenwerkingsverband tussen West-Brabantse archieven, musea en heemkundekringen, start op 20 september 2013 - tegelijk met de aanvang van de bietencampagne - een webtentoonstelling over de Bergse suikerindustrie.

Suikergoed. De geschiedenis van de West-Brabantse Suikerhoek
De suikerindustrie is van grote invloed geweest op de ontwikkeling van West-Brabant. Het thema suiker mag dan ook niet ontbreken in de geschiedenis van de regio. Bovendien is suiker sinds jaar en dag een van de belangrijkste bronnen van inkomsten en werkgelegenheid. De drie West-Brabantse archiefdiensten - Het Markiezenhof Bergen op Zoom, Roosendaal en Oudenbosch - in samenwerking met Museum Tongerlohuys, het Nationaal Vlasserij & Suikermuseum, de Ghulden Roos, de Oranjeboom, Stichting Brabants Industrieel Erfgoed (BrIE) en diverse heemkundekringen, hebben de handen ineen geslagen om de suikergeschiedenis in de schijnwerpers te zetten.

Activiteiten
Het West-Brabantse suikerproject begint tegelijkertijd met de start van de bietencampagne op 20 september 2013 en loopt tot 14 maart 2014. Binnen die periode zullen de deelnemende instellingen diverse evenementen, tentoonstellingen, lezingen en publicaties verzorgen. Zo is er vanaf 10 november 2013 de tentoonstelling Suikergoed in museum Tongerlohuys in Roosendaal.
Wilt u actuele informatie over de activiteiten? Volg Suikergoed dan op Facebook of Twitter.

alt

 

 

 

Suikerindustrie Bergen op Zoom
Het Markiezenhof trapt af met een webtentoonstelling over de Bergse suikerindustrie. Bergen op Zoom heeft vanaf 1863 een snelle opkomst meegemaakt van een drietal suikerfabrieken: Wittouck aan de Zuidzijde Haven, Van der Linden & co bij de haveningang en de Twaalf Apostelen aan de Oude Stationsweg. De fabrieken moesten veertig jaar later helaas al even snel achter elkaar de deuren weer sluiten vanwege de dalende suikerprijzen. In 1917 kon de suikerproductie nog een doorstart maken met de Co√∂peratieve Beetwortelsuikerfabriek Zeeland, wat uiteindelijk zelfs leidde tot de aanleg van de Zeelandhaven.

Bekijk de webtentoonstelling voor een mooi overzicht van de opkomst en ondergang van de Bergse suikerindustrie.

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn