Bericht

Tentoonstelling ''van Zuylekom, distilleerderij Amsterdam

Tentoonstelling ''van Zuylekom- 300 jaar stoken in Amsterdam''.

In de Gouden Eeuw groeide Amsterdam uit tot een centrum van jenever- en likeurstokerijen. Een van de beroemdste stokerijen sinds die tijd was Van Zuylekom, gevestigd in de kleine bedrijfspanden van het 'Rinsche Anijsvat' aan de Anjeliersgracht (nu Westerstraat). Vanaf 15 augustus presenteert het Amsterdam Museum op de binnenplaats de tentoonstelling ‘Van Zuylekom – 300 jaar stoken in Amsterdam’.

 

 

Eén om vijf, Naveltje Bloot, Hoe langer hoe liever. Dit waren allemaal klinkende namen van jenevers en likeuren uit de Amsterdamse distilleerderij Van Zuylekom. Dankzij de handelsmissies van de Verenigde Oostindische Compagnie waren er niet alleen zeelieden in de stad te vinden, maar werden er ook vele ingrediënten geïmporteerd voor de drankjes die werden geschonken; citrusvruchten, exotische specerijen en zelfs goud- en zilversnippers. Dit was dan ook een recept voor succes.

In het Rinsche Anijsvat stookte men voor bijna drie eeuwen lang likeuren en jenevers. De distilleerderij, ooit in eigendom van Jacob Bols, werd in 1754 overgenomen door Frederik van Zuylekom. Het bedrijf ontwikkelde zich tot een likeurstokerij van wereldfaam. De laatste eigenaar was Erik Blaisse (1922), in Amsterdam bekend als ‘Ome Zuyl’. Hij runde de firma dertig jaar, en bouwde in die tijd ook een unieke verzameling op van antieke glazen en flessen. Door onder andere vergrote concurrentie, prijsverlagingen en distributieproblemen ging het bedrijf in 1982 failliet.

De presentatie in het Amsterdam Museum laat op een sprekende wijze de historie zien van dit ambachtelijk Amsterdams bedrijf. Je krijgt als bezoeker een indruk van de kunst van het distilleren door de eeuwen heen. Op de binnenplaats zullen flessen, etiketten, foto’s en correspondentie uit de rijke privéverzameling van Blaisse worden tentoongesteld, aangevuld met objecten uit de Van Zuylekom-collectie van het Amsterdam Museum.

 
 
 
 
 
 
 

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn