Bericht

Bij FIEN aangesloten organisaties

Nederlands IJzermuseum i.o.Contactadres :

secretaris : Rob de Redelijkheid (secr. a.i.) 
voorzitter : P. van Toor
Tel. 06-52304164

E-mail :

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Website :

www.nederlandsijzermuseum.nl

 Toelichting :

Expositie IJzer in de Regio
(IJzerindustrie in de Oude-IJsselstreek : Onstaan en Ontwikkeling)

De tentoonstelling 'IJzer in de regio' in de voormalige fabrieken van DRU te Ulft is opgezet door de werkgroep IJzerexpositie van de Oudheidkundige Vereniging Gemeente Gendringen i.s.m. de stichting Nederlands IJzermuseum.
Het mag beschouwd worden als een opstap naar de vestiging van het Nederlands IJzermuseum op dezelfde locatie, waarmee bovengenoemde stichting druk doende is.
Het definitieve museum is nog in oprichting, maar de huidige expositie 'IJzer in de regio' die al zeer de moeite waard is, is wel op bepaalde tijden toegankelijk.
Voor groepen kunnen speciale afspraken gemaakt worden.

Openingstijden Expositie: alle zon- en feestdagen ingaande mei t/m oktober van 13.00 tot 17.00 uur;
Groepsbezoek op andere dagen hele jaar mogelijk na afspraak.Uit de Folder :

In een aantal ruimten van de vroegere ijzergieterij en metaalfabriek DRU aan de Hutteweg te Ulft is een bijzondere tentoonstelling te bezichtigen: `IJzer in de regio'. Het is een expositie over ontstaan en ontwikkeling van de eeuwenoude ijzerindustrie in de Oude IJsselstreek.

De tentoonstelling beslaat zo'n 1200 m2: werkplaatsen, gereedschappen, machines, maquettes, documenten, foto's, films en veel producten, waarbij de huishoudelijke en verwarmingssector sterk vertegenwoordigd zijn, maar ook bijv. bouwmaterialen en siergietwerk zijn opgesteld.
Er wordt een historisch overzicht gegeven in documenten en foto's. Naast het werkende model van een 18de-eeuwse hoogoven (schaal 1 op 5) is er een model (schaal 1 op 10) van een cokes-gestookte koepeloven.
In de modelmakerij en handvormerij zijn regelmatig mensen aan het werk, bijv. de handvormer die m.b.v. het 'ouderwetse' zwarte vormzand zijn eeuwenoude vak uitoefent: een afdruk maken van een model (mal) in het vormzand, waarin dan het gloeiende ijzer gegoten kon worden. Ook zijn ingericht een plaatwerkerij en smederij. De vele producten zijn per soort opgesteld (bijv. kachels en haarden, gelegenheidsgietwerk) of per thema (bijv. ijzer in de jaren-vijftig-keuken, ijzer in en op straat). Er zijn fraaie maquettes van enkele fabrieken
In een bijzonder boeiende, professionele film over de DRU uit 1948 `Symfonie van Vuur en IJzer' wordt de productiegang en het harde werken van destijds weergegeven.
Ook is er aandacht voor de hedendaagse ijzer- en staalindustrie in de regio, o.a. door een expositie over de geavanceerde techniek van ijzergieten, de zgn. 'lostfoam-techniek' waarmee bij Lovink in Terborg wordt gewerkt.
De Oude IJsselstreek wordt wel 'de bakermat van de Nederlandse ijzerindustrie' genoemd. Vanaf eind 17de eeuw werden hier, als eerste en bijna enige streek in Nederland, kleine hoogovens opgericht waar het in de streek gedolven ijzererts, het zgn 'oer', werd gesmolten en gegoten. In totaal kende de streek, met het aangrenzende Duitse 'Isselgebiet' inbegrepen, ooit tien ijzergieterijen. Daaruit is een ijzer- en staalindustrie ontstaan, vooral voor huishoudelijke produkten en voor toelevering m.n. aan de automotieve industrie, die tot op de dag van vandaag van (inter) nationale betekenis is.
Op de locatie van de expositie is sinds 1754 (!) ijzerindustrie, vanaf begin 19de eeuw bekend geworden onder de naam 'Diepenbrock en Reigers Ulft' (DRU), aanvankelijk hoogoven met gieterij, later ijzergieterij, emailleerderij en plaatwerkerij, de laatste dertig jaar alleen plaatwerkerij. Tot de huidige bebouwing van het fabriekscomplex hoort een aantal bijzondere industriegebouwen die dateren vanaf eind 19de eeuw: industrieel erfgoed met de status van Rijksmonument.
De gemeente Gendringen (waartoe Ulft behoort) heeft een groot herbestemmingsproject opgezet met behoud van industrieel erfgoed, het project 'De Hutten', nu de bedrijfsmatige activiteiten van deze plek zijn verplaatst.

In het oudste cluster van gebouwen, de  voormalige afbramerij, is de expositie 'IJzer in de regio' ingericht. Dat is ook de beoogde locatie voor het Nederlands IJzermuseum.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn