Bericht

Bij FIEN aangesloten organisaties

Twents Techniekmuseum HEIM

Gebruikerswaardering: 1 / 5

Ster actiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Contactadres :

Industriestraat 9, 7553 CK HENGELO (O)
Tel: 074-2430054

Contactpersonen:
A. de Boer, directeur
H. J. Hamer, PR-zaken
G. Jansen, systeembeheer PC netwerk
A. C. Gerretsen, webmaster

tel. 074-2430054
fax. 074-2435645

E-mail :

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Website :

www.techniekmuseumheim.nl

Informatie :

Het Techniekmuseum geeft een beeld van anderhalve eeuw industrie in Twente, de technische ontwikkelingen en de bedrijven: ‘van stoommachine tot ruimtevaart’. In de gerestaureerde fabrieksschool van Stork, de ‘Wilhelminaschool’, wordt oude en nieuwe techniek aantrekkelijk gepresenteerd, met werkende machines en apparaten, ondersteund door begrijpelijke uitleg.
Met veel leuke doe- en speel-dingen voor de jeugd en het Museumcafé om even te rusten en te genieten!

TEXTIEL
In de textielafdeling staan onder andere twee oude handweefgetouwen van meer dan 150 jaar oud en natuurlijk ook modernere weefmachines onder andere afkomstig uit de Hengelose Trijpweverij. Maar ook de hitech-weefsels van TEN CATE komen aan bod.

WERKTUIGBOUW
De meeste machines en motoren zijn afkomstig van het bekende bedrijf Stork. Te zien zijn onder meer (modellen van) stoommachines, dieselmotoren voor landinstallaties en scheepvaart en een maquette van een rietsuikerinstallatie.

ELECTROTECHNIEK
Heemaf en Hazemeijer (later Holec en nu Eaton) waren de elektrotechnische reuzen van de Twentse industrie. Motoren, generatoren, schakelmateriaal, huishoudelijke artikelen, hoog-, midden- en laagspanningsapparatuur en meetinstrumenten zijn de getuigen van deze hoogwaardige industrie.

RADAR & DETECTIE
Hollandse Signaalapparaten (nu THALES Nederland) was een wereldspeler in de markt van de detectie- en radartechniek. In deze zalen is de geschiedenis van 70 jaar ontwikkeling op dit hitech gebied te volgen. De toekomst beleeft u in THALES NU

TELECOM
Hoe gaat dat nu eigenlijk, telefoneren? Het museum heeft de 100-jarige geschiedenis van het Nederlandse telefoonstelsel in beeld gebracht in een speciale zaal voor telecommunicatietechniek. Er staat een complete elektromechanische telefooncentrale. De ontwikkeling van de telegrafie is te volgen van seinsleutel tot telex.

PROCESTECHNIEK
Zout wordt sinds 1918 in het Twentse Boekelo gewonnen. Zout is het belangrijkste grondstof voor chloor, dat in ontelbare andere producten is verwerkt. AKZO NOBEL laat dit in de afdeling procestechniek op een speelse manier zien.

TWENTE NU
Wat maakt STORK tegenwoordig? Wat zijn de industriële activiteiten van SIEMENS? Hoe werkt de glasvezelkabel van de TWENTSE KABEL? Wat is duurzame energie van ESSENT? Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen bij EATON/HOLEC?
Antwoord op al deze vragen vindt u in de afdeling TWENTE NU.

EDUCATIE
Zien, doen en beleven!
De jeugd maakt kennis met techniek in de vorm van ontdektochten, de­mon­straties, en rondleidingen. En vervolgens de handen uit de mouwen steken in het op de tweede etage gesitueerde Technolab. Dit bestaat uit een Doe-lokaal, Constructielokaal, Erfgoedlokaal, Practicum en befaamde ‘Spel der Techniek’.

ZAKELIJK
Het Twents Techniekmuseum HEIM is voor bedrijven en instellingen een ideale ontmoetingsplaats met historische allure.
Het museum leent zich bij uitstek voor vergaderingen, presentaties van nieuwe producten, branchemeetings, symposia & lezingen, tentoonstellingen, onderwijsprojecten en tal van andere evenementen. Dit alles aangevuld met de nodige horecafaciliteiten.
Tip: het museum is ook een leuke en leerzame bestemming voor uw bedrijfs- of afdelingsuitje.

Kijk voor gedetailleerde informatie op www.techniekmuseumheim.nl

Openingstijden :

dinsdag t/m vrijdag 11.00 - 17.00 uur
zaterdag, zon- en feestdagen 14.00 - 17.00 uur
Maandag gesloten

Parkeren :
Het museum heeft geen eigen parkeerterrein, maar er is altijd voldoende parkeerruimte op de gratis parkeerterreinen rond het museum(zie kaartje).

Bereikbaarheid openbaar vervoer :

Vanaf NS-station Hengelo Zuidzijde: te voet (5 minuten lopen): neem de zuid-uitgang NS-station, ga rechtsaf en na 150m linksaf (Lansinkesweg). Rechtdoor lopen (tussen Siemens-fabrieken door) de Industriestraat in. Na 500m links vindt u het Twents Techniekmuseum.

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn