Bericht

Bij FIEN aangesloten organisaties

Studiemiddag ''80 jaar erfenis autosnelweg'', 14 juni 2017

 verkeer van vroeger 1

 

Studiemiddag Woensdag 14 juni 2017, 13.30 – 17.15 uur Hoofdkantoor ANWB, Den Haag

Veilig en snel omgaan met de erfenis van 80 jaar autosnelweg   De Stichting Erfgoed op Weg grijpt het verdwijnen van de praatpaal in Nederland en het 80-jarig bestaan van de autosnelweg in Nederland aan om een middag te organiseren waarin de autosnelweg en de veiligheid erop centraal staat.  Lezingen, filmbeelden en interviews zullen een beeld schetsen van het verleden, het heden en de toekomst van onze autosnelwegen. Uiteraard zal de praatpaal bijzondere aandacht krijgen.  De middag is bedoeld voor iedereen die professioneel betrokken is bij de aanleg en inpassing van snelwegen en met verkeersveiligheid maar ook voor eenieder met historische belangstelling voor de snelweg als onmisbare en bijzondere infrastructuur die zich de afgelopen tachtig jaar enorm ontwikkeld heeft en een flinke stempel drukt op het ons landschap en ons leven. Sprekers: - ing. René Walhout (Rijkswaterstaat en autosnelwegen.nl) over de geschiedenis en ontwikkeling van de snelweg - dr.ir. Wim Nijenhuis (oud-docent en mede-auteur van De diabolische snelweg) over de snelweg in het landschap - dr. Hans Buiter (historicus ANWB) over de geschiedenis van de praatpaal - ir. Chrétien Gerrits (ontwerper bij Material TAT, Adviesburo voor Produkt-Marktontwikkeling) over het ontwerp van de ‘1994 praatpaal’ - dr. Henk Stipdonk (SWOV) over de toekomst van de snelweg   Deelname kost 15 euro. Aanmelden kan – tot 8 juni - via de secretaris van de Stichting Erfgoed op Weg, Fons Alkemade: 06-53540283 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Na aanmelding en betaling zal begin juni het volledige programma worden toegestuurd.

Programma Studiedag :

Alle deelnemers hebben vooraf een bericht gekregen met het programma van de studiedag. Daarbij zit ook een plattegrondje van de tuin bij en de Rotonde van het ANBW-gebouw met vermelding van relevante objecten (zoals praatpalen). Deze kunnen zij voorafgaand aan het programma bekijken. Tijdens de studiedag is in de zaal een kleine expositie ingericht met:

- vergrote kopieën van oude ansichtkaarten die een relatie hebben met de besproken thema’s

- oude en nieuwe boeken en andere documenten die betrekking hebben op de besproken thema’s. Na elke lezing is er kort gelegenheid om vragen te stellen.

Tijdschema:

13.00:Inloop De deelnemers vinden een foldertje van de Stichting Erfgoed op Weg op hun stoel.

13.20 – 13.30 Welkomstwoord en korte uitleg over Stichting Erfgoed op Weg Peter Nijhof (dagvoorzitter)

13.30 – 14.00:Lezing 1 over ‘het systeem snelweg’ Spreker: ing. René Walhout (RWS, autosnelwegen.nl)

14.00 – 14.30:Lezing 2 over ‘de weg in het landschap’ Spreker: dr.ir. Wim Nijenhuis

14.30 – 14.40: kwis met de zaal Fons Alkemade

14.40 – 15.00: Lezing 3 over ‘de praatpaal’ Spreker: dr. Hans Buiter (ANWB)

15.00 – 15.15: Pauze

15.15 – 15.45: Lezing 4 over ‘het ontwerpen van praatpalen’ Spreker: ir. Chrétien Gerrits (ontwerper praatpaal 1994)

15.45 – 16.05:Interviews met oud-Wegenwachter Hans Kloos, mede naar aanleiding van filmpjes Fons Alkemade

16.05 – 16.35:Lezing 5 over ‘de snelweg in de afgelopen tien jaar en zijn toekomst’ Spreker: dr. Henk Stipdonk (SWOV)

16.35:Afsluiting Peter Nijhof

Borrel

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn