Bericht

Bij FIEN aangesloten organisaties

Symposium ''Roermond als industriële stad 1800-2000'', 9 juni 2017

 Roermond20ECI-complex20194820met20van20Esser201

Roermond, ECI-complex, ca. 1960

  

Op vrijdag 9 juni organiseren de Kring Gelders Overkwartier van Roermond van het LGOG en de Commissie Ondernemers en Ondernemingen in Limburg (COOL) van SHCL en LGOG een gezamenlijk symposium over Roermond als industriële stad. Het symposium vindt plaats in het Cuypershuis, Pierre Cuypersstraat 1 te Roermond

Roermond kent een rijk indsutrieel verleden. De Roer, die daar in de Maas stroomt, dreef vanouds meerdere watermolens aan en was ook nuttig voor de levering van water voor de productie van papier en textiel. Sinds de vroege negentiende eeuw namen in de stad de meel-, papier- en textielindustrie een grote vlucht. Later kwamen daar andere industrietakken bij, waaronder de chemische industrie. In het geval van de Electro-Chemische Industrie (ECI) was het weer de Roer die de turbines aandreef om de stroom op te wekken nodig voor de productie van chemicaliën.

Vanaf de late negentiende eeuw ontwikkelde Roermond zich ook tot een spoorweg- en verkeersknooppunt. Er verrezen later ook bedrijven buiten de stad, onder andere op het nieuwe industrieterrein Heide-Roersteek. De papierindustrie verdween aan de Roer, maar kwam in de omgeving van Roermond weer tot leven. Deze en andere facetten zullen tijdens dit symposium de revue passeren in de verwachting dat zo een onderbelicht aspect van de Roermondse geschiedenis tot leven wordt gewekt en er ook meer inzicht zal ontstaan in de verbanden tussen ontwikkelingen die in de behandelde bedrijfstakken plaatsvonden.

Programma:


Voorzitter: Ad Knotter (directeur SHCL)

 13:15-13:45    Ontvangst met koffie en thee

          13.45-14:00     Jeannine Hövelings (Cuypershuis), De ondernemende Cuypers

          14.00-14:30     Bram Bouwens (Uni Utrecht), Roermondse papierindustrie in (inter)nationaal perspectief

 14:30-15:00    Paul Arnold (SHCL), Haagen Chemie: Roermondse notabelen in kleur

 15:00-15:15    Pauze

          15.15-15:45     Ernst Homburg (Uni Maastricht), In de ‘maal-stroom’ van de chemie: de geschiedenis van het ECI-complex

 15.45-16:15     Jos Peeters, Multinationals in Roermond: het industrieterrein Heide-Roerstreek en zijn gebruikers, het voorbeeld van Rockwool

 16:15-16:45    Slotdiscussie en sluiting

Aanmelding: via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Niet leden van LGOG en SHCL betalen voor deelname een bedrag van € 5,=, over te maken op NL67INGB0007015988 t.n.v. ''Limburgs geschiedkundig en oudheidkundig genootschap, onder vermelding van ''symposium COOL''.

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn